קונטרס ו
בס"ד
מבוא
תם ולא נשלם, במסעי הקודם (החמישי) התכוונתי להשלים את פרויקט מחקר הקהילות בפולין "המסע לגליציה". מאורעות הקורונה שמנעו את היכולת לצאת לפולין אפשרו לי לחשב מסלול מחדש ושינו במעט את ההחלטה לסיים. במהלך סריקה נוספת במערבה של גליציה הפולנית נוכחתי לדעת כי ישנן עוד מספר לא מבוטל (47) של קהילות נעלמות שלא נתגלו וגורלן כמעט ולא ידוע וישנן גם כמה קהילות בודדות גדולות ומפורסמות. "זמן קורונה" נטע בי את ההחלטה לשבת ולנצל תקופה של כשנה וחצי להשלמת תוספת נכבדה של קהילות עם סיומן של 7 שנות פרויקט "המסע לגליציה".
תקופת המחקר ואיסוף הנתונים הממושך ש"נכפה עלי" על חבל ארץ זה מדרום לקרקוב במערבה של גליציה אפשרו לקשר מקומות ואירועים ולהגיע לנבכי מקורות מידע כמעט עלומים, לאסוף שברי עדויות שנמסרו לחוקרים אנונימיים או נציגי רשויות ללא כל מימד פרסומי.
אין ספק כי תהליך החיפוש ושיבוץ אבני הפאזל בדמות של אנשי עדות, ניצולים בודדים, צילומים ומסמכים, ועבודת מחקר צנועה של חוקר מקומי היה מאתגר ביותר והתוצאה מרשימה ומרגשת.
היו במסע זה גילויים מרגשים מאד של קהילות שהמידע עליהן היה מזערי והביקור בעיירות והכפרים חשף עולם ומלואו של חיים ומוסדות יהודיים וגורלן של אותן משפחות יהודיות בשואה הנוראית:
וישניובה – בכפר הקטן שכל קהילתו היהודית הקטנטנה הושמדה שרד בית כנסת יחודי בנוי מעץ – אחד משלושה בתי כנסת היחידים בפולין הבנויים מעץ – נמצא בתהליך שימור ושיפוץ כאתר היסטורי ע"י מועצת העיירה והמועצה לשימור אתרים בפולין. בקרנו במקום בהדרכת נציגת מועצת העיירה אשר אחראית על פרויקט זה. ברשימת הכתובות משנת 1929 נמצאו שמות של 7 משפחות יהודיות שחיו במקום ועסקו במסחר.
משאנה דולנה - עיירה מרכזית שבה בוצע טבח של יהודים ממשאנה והעיירות סביבה לפני 80 שנה ב 19 לאוגוסט .1942 מהטבח הנוראי הזה שרדו ע"פ עדויות כ - 15 יהודים בלבד. בזכות עמותת חסד מקומית בשם "שטייטל משאנה דולנה" שעוסקת בהנצחת שרידי הקהילה היהודית במשאנה, הצלחנו לאתר חלק מהניצולים אמנם לא בחיים אך ללקט את עדותם וסיפור חייהם וקהילתם.
דוברה - עיירה קטנה ועלומה, לולא עדותו של תושב מקומי בשם ולדיסלב קוזה בשנת 2019 שהיה נוכח ברצח 2 יהודים בבית העלמין הנוצרי המקומי ע"י הגרמנים, לא היה נחשף סיפור הקהילה כלל ובפרט עדותם של 2 ניצולים מדוברה ששרדו את הטבח במשאנה דולנה.
אנדריחוב - עיירה עם קהילה יהודית פעילה ותוססת, מוסדות יהודים, בתי כנסת ומבני ציבור. אל סיפור הקהילה שחרבה בשואה נוסף אירוע מרתק ויחודי של קיום קורס קציני אצ"י בהרי הבאסקיד בסמוך לאנדריחוב, הקורס שנועד להכשיר מפקדים לקראת המלחמה על עצמאות העם היהודי בארצו שהסתיים באוגוסט 1939 רגע לפני השואה והשמדת שליש מהעם היהודי על אדמת אירופה. אין ספק כי בוגרי הקורס באנדריחוב היו שליחים נאמנים להעלאת רוח הלחימה והגבורה לאחר השואה לעצמאותה של ארץ ישראל.
יאבוז'נו - גם כאן חייה קהילה פעילה מאד, בתודעת השואה ביאבוז'נו אנו מתוודעים למחנה עבודה של הנאצים שהיה חלק ממחנות הלווין של אושוויץ 3. במחנה יאבוז'נו הופעלו תחנת כח ומכרה פחם בהם הועסקו בכפיה אסירים רבים שהובאו ממחנה אושוויץ ושבויי מלחמה אשר מחבר אותנו שוב לסיפור היהודי של שני שבויי מלחמה ארצישראלים, עזרא נאסר וישראל זסלר שנרצחו במחנה והובאו לקבורה בבית העלמין הצבאי רקוביצקי בקרקוב.
זהו אולי מקבץ קטן של גילויים במסע זה אך כמעט בכל קהילה שבקרנו וחקרנו גלינו עולם ומלואו של חיים אירועים עדויות וסיפורים עלומים שנחשפו במסע זה.
אין ספק כי המסע האחרון הזה היה נדבך חשוב לפרויקט של חיפוש ומפגש עם כ - 240 קהילות בגליציה הפולנית. זו היתה השלמה של הפאזל הגדול שהרכבתו החלה לפני כ – 7 שנים והסתיימה בימים אלו במלאת כ - 80 שנה לחיסולם של הקהילות הללו, קהילות שהיו ערש העולם היהודי התרבותי החסידי והציוני, קהילות גליציה המפוארות וגם הציוריות והעלומות בנוף הכפרי הגלצייאני בדרומה של פולין.
רוצה אני להודות לבורא עולם שזיכני להיות שליח לגילוי והעלאת זכרם של קהילות אלו מתוך רבות שלא הגעתי אליהם עדיין, וצריבת שמותם ומורשתם בזיכרון ההיסטורי הציבורי, מתוך צורך של חובה מוסרית יהודית וציונית לדורות ששרדו את השואה ולדורות הבאים "לזכור ולא לשכוח - ולמען תספרו לדור אחרון"
"כי בזכירה סוד הגאולה" – הבעש"ט
מאיר שילה