קונטרס ו
בס"ד
בית הכנסת
לנצקורונה
שם הקהילה: לנצקורונה (216)
שם בפולנית: Lanckorona
מקום/ כתובת:
תאריך: 7/7/2022
אתרי תיעוד/שימור: בית כנסת
מתעדים: מאיר שילה עידן אופוטובסקי
אנשי קשר:
תיאור כללי. סיפור הקהילה 1
האזכורים הראשונים של יהודים מלנקורונה הגיעו לפני המאה ה-18. מאיר בלבן מדווח כי במהלך קרבות הקונפדרציה עם הרוסים על קרקוב במחצית השנייה של המאה ה-18, חטפו חיילים של פסקובובסקי ושות' יהודים וכלאו אותם. בין הכלואים היו: זקני ואנשי קהילת קז'ימייז, כמו גם קשיש הקהילה היהודית - גוטמן רקובסקי. לאורך הדרך, רקובסקי - מודע למוות הקרב - הכתיב צוואה בנוכחות עדים: ישראל דוידוביץ ולולק יחימוביץ. מתוכן הטקסט אנו לומדים על הסבל שנגרם על ידי הקונפדרציה ליהודים: "אני לא יכול לסבול יותר, אני לא יכול לשאת מכות רבות, עבדות כבדה ורעב ..." גוטמן רקובסקי נפטר בלנקורונה ב=18 ביוני 1771, ואשתו, לאחר שנודע לה מהשליח על מות בעלה, סיכנה את חייה, כאשר התגנבה ללנקורונה כדי לקבור את בעלה. המשפחות של בני הערובה היהודים נאלצו לשלם כופר 3,000 זלוטי לשחרור האסירים. עם זאת, לוחמי הקונפדרציה לא רצו להוריד את ערך הכופר ושחררו רק מעט יהודים, והשאר הוחזקו בכלא.
על פי מחקרה של ק' איוונסקה יהודים כבר חיו בלנקורונה במאה ה-17, כמו גם כפרים סמוכים, כולל בברודי, הרבוטוביץ', סטרישוב, זקרשוב וזברזידוביץ. מרכז הקהילה שלהם היה בברודי, שם היו להם בית כנסת ומקווה. באותה תקופה, עסקו תושבי לנקורונה במלאכה, כולל קצבים, מאפייה, נפחות, ומיעוטם באריגה, יצור פרוות ותפירה, ביניהם - כפי שניתן לקרוא במקורות - היה היהודי מרקו, "היושב בבית המטבחיים, המבנה השלישי אחרי המקווה". בקהילה של יוחנן המטביל - כולל לנקורונה והכפרים סקווינקה ויוסטרביה דולנה - התגוררו 2,753 נוצרים ו-24 יהודים.
אולם עם הזמן, מספר אנשי הקהילה היהודית גדל משמעותית, וזו הסיבה שבשנת 1834 הוקמה קהילה יהודית עצמאית, ואלקנה שמואל וולף הפך אז לרב. לפני שנבנה בית הכנסת בקלווריה המשיכו יהודים להתפלל בבית הכנסת בברודי ובבתי תפילה בכפרים הסמוכים, והאזכור היחיד של בית הכנסת בלנצקורונה מופיע רק במחצית הראשונה של המאה העשרים.
בגלל סכסוך עם נוצרים שהתייחסו לקלווריה כמקום קדוש ולא רצו להסכים למיקום בית העלמין שם, נקברו הנפטרים בבית הקברות בזטור, ובשנים מאוחרות יותר - בוודוביצה.
בשנת 1820 התגוררו 1985 תושבים בלנקורונה והיו שם 286 בתים. בשנת 1880 התגוררו בעיר 1576 תושבים, יחד עם פרבריה יסטרשביה ואשניצה, כולל 20 יהודים. בסוף המאה התשע-עשרה התגוררו 525 יהודים בכל האיזור של לנקורונה, שכלל עיירה אחת ו -17 כפרים (כולל סולקוביץ, בודזוב, ג'ווורניק, קרז'יוואצקה, הרבטוביץ ', איזדבניק(.
בתקופת המלחמה התגוררה בלנקורונה קבוצה קטנה של יהודים. תושבי העיר זוכרים, בין היתר, את בעל הפונדק ששכן בבית דירות בפינת כיכר השוק (היום משמשכבנק), את רופא השיניים אדלשטיין שעבר לקרקוב לאחר המלחמה, ופרופ 'סרגו מאוניברסיטת Jagiellonian שנפטר לאחר המלחמה. מעט משפחות יהודיות התגוררו בכפרים הסמוכים. 1
במהלך המלחמה נלקחו יהודים מקלווריה והסביבה לסקווינה ומשם למחנות ההשמדה בבלז'ץ וטרבלינקה. קבוצה של כמה משפחות יהודיות התחבאו בלנקורונה, בקלווריה ובכפרים הסמוכים.
תיעוד אתר/שרידי הקהילה:
בית הכנסת
בתחילה לא היה בית כנסת בלנקורונה, ויהודים התפללו בבית התפילה בברודי (כ-3 ק"מ מהעיירה) או בקלווריה. העדות לקיומו של בית הכנסת בעיירה היא גלויה משנות המלחמה, עליה ניתן לראות תמונה של בית כנסת מעץ שנהרס במהלך מלחמת העולם השנייה.
בית הכנסת של לנקורונה עמד על מגרש ברינק בסמוך למבנה המוזיאון ונהרס עד היסוד.
כתובת: Rynek34-143 Lanckorona Muzeum Etnograficzne Ziemi Lanckorońskiej
מפת התמצאות : מרכז העיירה בית הכנסת – מוזיאון Lanckorona 133, 34-143 Lanckorona, פולין
הפניה ביבליוגרפית
-
איוונסקה ק'. התפוצות היהודיות בקלוואריה זברזידובסקה מהמאה ה -18 ועד מלחמת העולם השנייה, בתוך: Miscellanea historico-regionalia Galiciensia , A. Nowakowski (editor)' Wadowice 2000, עמ' 26-10.
-
ספר זיכרון של הקומונות היהודיות הקודמות בוואדוביץ ', אנדריחוב, קלוואריה, מייסלניצה, עורכת ד' יעקובוביץ', ישראל 1968.
-
פרזנובסקי ז', לנקורונה , בתוך: המולדת קרובה יותר ויותר: מחקרים היסטוריים שהוצעו לפליקס קיריק במלאת שישים להולדתו . Chrobaczyński et al. (editors), קרקוב 1993.
-
זארביץ', ל', לנקורונה: מונוגרפיה היסטורית, קרקוב 1885.
תיקים של העיר לנקורונה:
ספר רישום של ML 75
Lanckorona (1887–1926)
מספר צוות: 3/0 כרטיס: א
Lanckorona (1567-1864)
מספר צוות: 121/29 כרטיס: ב
Variae civitates et villae –
אוסף שרידי קהילות מספר 121/0 כרטיס ב
בית הכנסת של לנקורונה עמד על מגרש ברינק בסמוך למבנה המוזיאון ונהרס עד היסוד. | שכונת מגורים יהודית | הרינק - מרכז הכפר |
---|---|---|
גלוית נוף של העיירה | בית הכנסת בלנקורנה 1910 |
1. אתר שטייטל