top of page

בית כנסת

פרשצ'וב

שם הקהילה:             פרשצ'וב (226)

שם בפולנית:             Przeciszów
מקום/ כתובת:          

תאריך:                     10/7/2022
אתרי תיעוד/שימור:   
בית כנסת
מתעדים:                  מאיר שילה     עידן אופוטובסקי
אנשי קשר:     

 

  

תיאור כללי. סיפור הקהילה 1


מעט ידוע על תחילת ההתיישבות היהודית בפרשצ'וב. האירוע הראשון שידוע במאה התשע עשרה הוא מפקד שנערך בשנת 1880 שהראה כי באותה עת התגוררו 86 יהודים בכפר, המהווים 3.4% מכלל האוכלוסייה. הם השתייכו לקהילה היהודית בזטור, וגם קברו שם את מתיהם.

לאחר שפולין הפכה להיות עצמאית, החלה הקהילה הקטנה להתמוסס. בשנת 1921 נותרו רק 27 יהודים בכפר. בשנת 1934 היו רק 15 יהודים. עם זאת, בספר הכתובות של פולין משנת 1930,  יחד עם הכפר גדנסק, מופיעים שמות יהודיים של תושבים בפרשצ'וב, שעסקו במסחר, תעשייה, מלאכה וחקלאות.

במהלך מלחמת העולם השנייה, בימים הראשונים של ספטמבר 1939, כבשו הכוחות הגרמנים את פרשצ'וב. בשנת 1941 גירשו את כל יהודי המקום לגטו סוסנובייץ, משם נשלחו אחר כך לתאי הגזים במחנה ההשמדה אושוויץ-בירקנאו.

מתוך קישור של העירייה: 2

בספרי ההדרכה הראשונים של האזור שפורסמו במאה התשע עשרה נכתב להלן אודות פרשצ'וב:

"בשנת 1884 נפתח קו רכבת המחבר בין אושוויינצ'ים ופרשצ'וב.  לכפר הייתה תחנת רכבת משלו עם בניינים לבנים קלאסיים, ובשנת 1890 היו בה 3 טברנות, מזקקה, טחנה, ובית עץ.לפני מלחמת העולם השנייה היו בכפר תנועת נוער כפרי, ותחנת  משטרה שנוסדה בשנת 1911. בכנסייה הקתולית היתה פעילות של בית ספר יום ראשון.  ברחוב קרקובסקה הנוכחי  היה גם בית כנסת  ליד הגשר וקפלה של סנט ג'ון מנפומוק.  באותה עת הוקם בית ספר שני בפרשצ'וב – פודלסיה".

 

 

 

תיעוד אתר/שרידי הקהילה:

על פי  העדות שהתקבלה בעירייה, המקום בו עמד בית הכנסת היה מול הקפלה ברחוב קרקובסקה 22 ליד הגשר. שרידי מבנה לא נמצאו, אך נותר מגרש רחב וריק במקום בו עמד.

הפנייה ביבליוגרפית

קישור

"הקפלה של סנטג'ון  מנפומוק - הקפלה העתיקה ביותר בפרשצ'וב, ליד הגשר ברחוב קרקובסקה, מעל נחל באצ'ורץ ((Bachorz מאז שנת 1680. זוהי אנדרטה מפוארת, בפנים יש פסל יפה של  ג'ון מנפומוק. בשנת 2003 עברה הקפלה שיפוץ יסודי, ושינתה את צבעה מלבן".

​​​

image3_edited

מקום בית הכנסת

image2_edited

מקום הקפלה

  1. אתר שטייטל

  2. אתר עירית פרשצ'וב

bottom of page