top of page

בית הכנסת

מחנה בודה

קבר קורבנות מצעד המוות

בז'שצ'ה

שם הקהילה:             בז'שצ'ה (227)

שם בפולנית:             Brzeszcze
מקום/ כתובת:          

תאריך:                     10/7/2022
אתרי תיעוד/שימור:    בית כנסת, מחנה בודה,

                               קבר קורבנות מצעד המוות.
מתעדים:                  מאיר שילה     עידן אופוטובסקי
אנשי קשר:     

 

  

תיאור כללי. סיפור הקהילה 1

מעט ידוע על ההיסטוריה של הקהילה היהודית הקטנה בבז'שצ'ה. בסוף המאה ה-19התגוררה כאן משפחה יהודית שניהלה פונדק, בשנת 1900 מספר התושבים היהודים בכפר היה 4, שהיוו 0.3% מכלל התושבים. רק כאשר הוקמו מכרות הפחם בשנת 1904 התפתח היישוב במהירות, ואליו החלו לזרום המוני מהגרים, כולל יהודים. אלו מביניהם שהגיעו באותה עת עסקו בעיקר בסחר ובשירותים. הקהילה, שהיתה פחות מאחוזמכלל האוכלוסייה, השתייכה לקהילה באושווינצ'ים.

 

בתקופה שבין שתי מלחמות העולם התגוררו בכפר כמה עשרות יהודים, שהיו שייכים עדיין לקהילה היהודית באושווינצ'ים, והם קברו את מתיהם בבית הקברות המקומי. בשנת 1934, נבנה בית תפילה פרטי של משפחת פינדר ברחוב קוצ'יצ'וצקי, והיה גם בית מטבחיים.  בתקופת פולין העצמאית לא התפתחו חיי חברה יהודיים בעיר, ולא היו מפלגות פוליטיות או מרכזי תרבות.

 

במהלך מלחמת העולם השנייה, 2 לאחר שבז'שצ'ה נכבשה על ידי הגרמנים, עזבו כמה יהודים את הכפר. מרבית הנותרים נשלחו ע"י הגרמנים לעיר אושווניצ'ים, ככל הנראה בתחילת 1940. .

 

באפריל 1942 הקימו הגרמנים את מחנה העבודה בז'שצ'ה בודה. (Bajki Podyóz Budy; Wirtschaftshof Budy).   

 

ביוני 1942 הוקם אתר מחנה המשנה השני של בודה. האסירים הועסקו בעבודות חקלאיות, בחפירת תעלות ניקוז, בבניית סוללות למניעת שטפונות על נהר הוויסטולה ובניקוי והעמקה של בריכות.  

 

באוקטובר 1942 רצחו גרמנים 90 נשים, בעיקר נשים יהודיות צרפתיות, שעבדו במושבת עונשין.

 

בשנת 1942 בעיירה השכנה, שנמצאת כיום בקומונה בז'שצ'ה - ג'וקוביץ', הקימו הגרמנים בפיקודו של הרמן גרינג וורקה, תת-מחנה של מחנה ריכוז (KL) אושוויץ-יובישוביץ, בו עבדו בעיקר יהודים. הם עבדו במכרות בג'וקוביץ'  ובז'שצ'ה, וסך הכל עבדו בו כמה אלפי אנשים. במסגרת מצעד המוות בינואר 1945  עברו טורים של אסירים מאושוויץ דרך בז'שצ'ה, ואליהם הצטרפו גם אסירים מיוקוביץ.  רק מעטי יהודים מבז'שצ'ה שרדו את המלחמה, ולאחריה לא נותרה נפש חיה מהקהילה הקטנה הזו.

תיעוד אתר/שרידי הקהילה:

בית הכנסת 1

בית התפילה בבז'שצ'ה  הוקם בשנת 1934 ברחוב  Kościuszki בצמוד לביתו הפרטי של יעקב פינדר. זה היה בית תפילה פרטי של אותה משפחה.

 

גורלו של הבניין במלחמת העולם השנייה אינו ידוע. רק אחד מבני משפחת פינדר שרד את המלחמה - הנריק פינדר, שהעביר את הבניין הנטוש לחבר שהיה בן משפחה פולנית המיודדת עם משפחתו. בשנות התשעים פעלה במקום חנות באופן זמני.

 

בית הכנסת של בז'שצ'ה עמד בסמוך לבית חדש ברחוב קווצ'וצ'קי  25 עד שנהרס. במקום בו עמד נותר מגרש המשמש כמגרש חניה.

 

כתובת: PROINFO Mariusz Garbuz, Kościuszki 25, Brzeszcze 

 

מחנה המשנה בודה - סניף אושוויץ 1

במהלך מלחמת העולם השנייה, מאפריל 1940, היה אזור הכפר בז'שצ'ה חלק מתוך תחום מחנות הריכוז אושוויץ-בירקנאו. לאחר העקירה של אזרחים מהכפר, נותרו בתים נטושים, שדות ומבני משק סביבם. מטה האס - אס. במחנה אושוויץ הראשון החליט להשתמש באזור זה להקמת מחנה עבודות כפייה לייצור חקלאי.

 

מחנה המשנה בודה (Wirtschaftshof Budy) הוקם באפריל 1942. כ- 313 אסירים הועסקו בעבודות בחוות האס – אס.. המחנה תפקד עם הפסקה מחורף 1943-1042, עד 17 בינואר 1945.

 

ביוני 1942 הוקם מחנה המשנה השני של בודה. האסירים הועסקו בעבודות חקלאיות, בחפירת תעלות ניקוז, בבניית סוללות למניעת שיטפונות בוויסטולה, בניקוי והעמקת בריכות. ואספקת בשר בקר ובשר חזיר שנשלח לאושוויץ-בירקנאו. 400 נשים ממושבת העונשין נשלחו לעבודה זו (קיץ 1942). באוקטובר 1942 התרחש טבח אסירים במחנה, ובאותה עת נהרגו כ -90 נשים, בעיקר נשים יהודיות צרפתיות. המחנה חוסל באביב 1943, לאחר מכן הועברו האסירים למחנה המשנה בודה, שהיה קיים בחוות האס-אס.

בשנת 1961 הוצב לוח על בניין גן הילדים הציבורי מספר 2  (ul. Bór 68). הלוח מנציח את מותן של האסירות הצרפתיות של מחנה הריכוז אושוויץ בשנת 1942.

 

לוח זיכרון לקורבנות מחנה בז'שצ'ה

הדרך למחנה העבודה בודה שהוקם בסמוך ליער ומסילת הברזל ליד בז'שצ'ה  היתה חסומה עקב עבודות של שיקום הדרך תחת גשר הרכבת, ולפיכך לא היתה כל גישה לאתר מחנה בודה.

 

כתובת:    Bór 67, 32-620 Brzeszcze

 

קבר קורבנות משתתפי מצעד המוות 2

בינואר 1945, אולצו אסירי מחנה הריכוז אושוויץ על ידי הנאצים לצעוד מאושוויץ לוודז'יסלב Śląski, מעל 60 ק"מ. רבים מהם, שלא היו מסוגלים לסבול את התלאות, מתו בדרך או נורו על ידי השומרים. ב-19 בינואר 1945, לאחר צעדת טור האסירים האחרון, הורה ראש העיר הגרמני בז'שצה 'לתושבים לקבור את גופות הנרצחים בבית העלמין בכפר השוכן על הקטע מראג'סקו לגבול יוקוביץ', בקבר זה נאספו 18 גופות, לרוב יהודים. לאחר המלחמה דאגו תושבי בז'שצ'ה לשימור קבר האחים עד ימינו.

 

ב-15 ביולי 2012, בבית העלמין העירוני בבז'שצ'ה, בהשתתפות רשויות העיר כמו גם נציגי הקהילות היהודיות, נחשפה מצבה חדשה על קברם של קרבנות צעדת המוות. המצבה הוקמה ביזמת אנשי השב"כ והמוסד הישראלי, שחקרו ואספו את שמות הקבורים בקבר האחים, שרידי מחנה אושוויץ שנרצחו בצעדת המוות בדרכם מאושוויץ לוולדיסלב ונקברו בבז'שצ'ה.

 

בבית הקברות הנוצרי ניצבת מצבת קבורתם של 18 אסירי אושוויץ שמצאו את מותם בצעדת המוות ב-19לינואר 1945. תושבי הכפר קברו אותם בקבר אחים, ושימרו את קברם בבית הקברות הנוצרי לאורך השנים.

 

כתובת: Ofiar Oświęcimia ,  Dąbrowskiego 37, 32-620 Brzeszcze

 

הפניה ביבליוגרפית :

  • ז'רנו מ',  יהודים בז'שצ'ה וג'אבישוב במאות ה-19 וה-20, " סקיצות ארכיוניות והיסטוריות" מס' 16 (2019), עמ' 67-95.

  • סקיצות מהעבר של בז'שץ', יאווישוביץ, פששיינה, סקידז'יניה, וילצ'קוביץ וזסולה , עורך W. Janusz, Brzeszcze 2004.

  • Włosiak Ł., Jews in Brzeszcze 1918-1945 , [ב:] המוזיאון הממלכתי של אושוויץ-בירקנאו ב-Oświęcim [מקוון], http://www.auschwitz.org.pl

  1. אתר שטייטל

  2. אתר עירית בז'שצ'ה

bottom of page