top of page

מבוא

הימים הללו בהם אני משלים את הוצאת ספרי הרביעי : מסע לגליציה קונטרס ד', הם בעיצומם של ימי בין המצרים, ערב תשעה באב תשע"ח. שוב אני חוזר למסלול המסע בדרכיה האבלות של פולין, צופה בשרידי חורבנן של הקהילות בגליציה ומגלה כי חיסולן של מרבית הקהילות היו בימים אלו. אין זו מקריות כי מועדי אירועי החורבן בעם ישראל לאורך הדורות התרחשו סביב תאריך זה (מרד בר כוכבא, גירוש ספרד, השמדת יהדות ורשא ועוד...).

גם במסעי זה כמו במסעות קודמים שמתי דגש על חיפוש שרידי הקהילות שחרבו ומאידך גם לתאר את מה שהיה ואיננו ומה שנותר הוא לנסות ולדמיין עפ"י תמונות ישנות ובפרט במקומות שלא נותרו תמונות מן העבר. צילמתי ותיארתי ככל שניתן על מנת שהקורא יוכל לחוש את העולם היהודי המפואר תרבותית והיסטורית שהיה ונכחד.

במסע הזה הרביעי במחקר בגליציה הפולנית השלמתי עד לקונטרס זה תיעוד של כ 145 קהילות. ככל שהרחבתי את חיפוש הקהילות במרחב זה, גיליתי מחד שהמידע עליהם הולך ופוחת ומאידך גם עדויות חיות כבר לא בנמצא.

מקורות המידע העיקריים שהיו בסיס לעבודת המחקר שלי הם: עדויות, כתבי עת ועבודות מחקר של חוקרים וכתבים מקומיים בפולין. גם המידע הזה היה מאד מצומצם ואיתור נקודות ציון של שרידי אתרים יהודים עפ"י הנתונים שצוינו שם היו מאד לא מדויקים.

בשלב זה, נעזרתי באנשי מועצות הכפרים והעיירות שהמידע שהיה בידם היה מאד מצומצם (מפאת גילם הצעיר, ידע ומודעות היסטורית), לשכות תיירות מקומיות ותושבים מבוגרים.

הנחישות להגיע לאתרים הנדחים הללו והחתירה למגע עם תושבים מקומיים ושכנים טובים נשאה פרי, להלן מס' דוגמאות:

  • קוסציינקו על הדונייץ – תושב מבוגר ממרכז העיירה בשם מירק, בעת שחנינו ליד ביתו התעניין בנו, וביזמתו הוביל אותנו מחוץ לעיירה אל בית העלמין היהודי וגם טרח להסביר לנו מעט על ההיסטוריה של בית העלמין.

  • קולאצ'יצ'ה – אנשי מועצת העיירה יולה ומרצ'ין , ספרו לנו כי ישנו קבר אחים ליד העיירה בו נרצחו  260 יהודי קולאצ'יצ'ה ויהודי הסביבה, לא זו בלבד, הם ליוו אותנו למקום קבר האחים כ 3.5 ק"מ מצפון לעיירה והעפילו אתנו להר בו ממוקם  קבר האחים כדי להתייחד עם זכר הנרצחים.

  • שצ'גוצ'יצ'ה – לאחר חיפוש קדחתני של קבר אחים של 14 יהודי הכפר, בסמוך לבי"ס המקומי מצאנו מורה בשם מריה, שהובילה אותנו לפאתי היער בסמיכות למגרשי הספורט של בי"ס בו היא מלמדת, שם מוצבת מצבת זיכרון משנת 2012.

  • בביצ'ה – כפר קטן מאד על אם הדרך (כביש 884 לדינוב) שעפ"י העדויות 9 היהודים שנותרו בה אחרי גירוש הקהילה הקטנה לפשמישל – הם נרצחו בסמוך לכפר. הגענו עד פאתי הכפר וולה ויגרסקה שם מצאנו זוג אחים איבונה ויורק, שידעו לספר על בית העלמין המצוי כחצי ק"מ לכיוון בביצ'ה בתוך היער שם הוצאו להורג יהודי בביצ'ה. הם גם הובילו אותנו אל אתר הרצח ובית העלמין.
     

אני מודה לבורא עולם שנתן לי את הזכות והכח להמשיך ולשקוד בחיפוש אחר שרידיהן של קהילות נידחות אלו, ולו המעט כדי לגלות את קיומם ולהנציח את זכרם בבחינת : "שם ישראל לא יימחה לעד".

מאיר שילה

bottom of page