top of page

בית הכנסת הישן

בייאץ

שם הקהילה:             בייאץ

שם בפולנית:             Biecz
תאריך תיעוד:           31/5/2016

 

סיפורו של בית הכנסת:

בית הכנסת הישן 1:

בית הכנסת הישן ברחוב השוק 20 נבנה מעץ במחצית המאה ה-19 בחלק המזרחי של כיכר העיר, הוא נשרף ב -5 במאי 1903 בשריפה שכלתה חלק ניכר מהעיר. במקומו נבנה בניין אבן , הבניין קיים עד היום, במהלך מלחמת העולם השנייה, הגרמנים הקימו גטו ליהודים, כאשר בית הכנסת נשאר בתחומו . אחרי המלחמה הפך בית הכנסת לבי“ס מקומי ולאחר מכן מרכז של תיירות פולנית, ספריה ומרכז הקהילה נכון לעכשיו, הבניין מאכלס את מועצת העיר, משרד וספרייה. בית כנסת הישן ברינק צבוע בצבע ורוד עליו ישנו שלט המציין את מיקומו ולזכר יהודי בייאץ ,וזה לשונו: ”להנצחת הטרגדיה של ילדים יהודים, נשים וגברים מהעיירה בייץ ובאזורים סמוכים, שנרדפו באכזריות ונרצחו בידי מענים נאציים בשנים 1945-1939 . יוצאי קהילת בייץ ניו יורק.“

      

כתובת   Rynek 20, 38-340 Biecz

סיפורו של בית כנסת/בית מדרש

בית המדרש ובית הכנסת "תלמוד תורה" 1:

בשנת 1924 החלה בנייתו של בית כנסת חדש, בשם תלמוד-תורה, ליד בית הכנסת הישן. את אבן הפינה הניח מג'ר שפירא, מייסד ישיבת חכמי המפורסמת בלובלין. העבודה הסתיימה ב-1927. כתוצאה מכך נוצר מבנה עצמאי, ללא מאפייני סגנון, עם חלוקה פונקציונלית אופקית של הפנים (חדר הנשים היה ממוקם מאחורי קיר זכוכית הצמוד לחדר הגברים). מאז 1966 יש בו ספרייה. בשנות ה-70 נוסף נספח מונמך המחבר בין בניין הספרייה למבנה בית הכנסת הישן.

בשנים 2001–2002, במהלך עבודות ההכנה לשיפוץ ובמהלך שיפוץ הספרייה עצמה, נערך מחקר סטרטיגרפי. במהלך החפירות התגלו ציורים שהיו עיטור עזרת הגברים לשעבר. 

במרץ 2002, במהלך עבודות שיפוץ (צביעת הקירות הנותרים), לאחר הופעת תגליות טבעיות של שבר מהכתובת מעל הכניסה ושבר מסך הווילון בקיר המזרחי, הורחב מגוון הפוליכרומים, והראה את כל האלמנטים העיקריים של עיצוב עזרת הגברים בשברים שהשתמרו. האלמנטים הדקורטיביים העיקריים מונחים על שני קירות - על הקיר המזרחי ציור המתאר וילונות פרוסים בצידי הגומחה המאכלסת את ארון הקודש, ובקיר המערבי ישנו ציור המתאר מבט על בית המקדש. בירושלים. במקור היה ארון קודש בנוי מעץ, שהוצב בגומחה, וככל הנראה במת עץ עם עמוד תפילה לחזן.

 

הפניה ביבליוגרפית:

  • ספר זיכרון לחללי ביץ' , אדום. פ' וגשל, י"ל בלום, ד' ווינפלד-סמואל, רמת גן תשכ"א.

  • מיכלביץ' י., מחוזות שיא יהודי וקהילות דתיות יהודיות בגליציה האוטונומית , קרקוב 1995.

  • אנציקלופדיה של קהילות יהודיות. פולין , ט גליציה המערבית, שלזיה , אדום. א' וויין, א' וייס, ירושלים 1984.

      

  • Synagoga Talmud-Torahttp://krzyprzy.zso4.gliwice.pl  ›  przewodnik
    Budynek zwano również Bejt-hamidrasz i Talmud-Tora. ... wspomina również Samuel
    Alexander Halpern, syna Beer (Dov) Halperna, ostatniego rabina Biecza.

ראה נספח

  1. המסע לגליציה קונטרס ב' דו"ח תיעוד 60

bottom of page