קונטרס ז
בס"ד
שם הקהילה: לנצוט
שם בפולנית: Łańcut
תאריך תיעוד: 12/5/2014
סיפורו של בית הכנסת 1 :
בית הכנסת בלנצוט 2 הוא בית כנסת בארוקי עתיק הנמצא בלנצוט ומבתי הכנסת המרשימים ביותר ברחבי פולין בכלל. מבנה בית הכנסת הוא ייחודי בשל הסגנון הדומה למבצר, בו הוא עוצב, ובשל שלל הציורים והתבליטים המקשטים את כתליו. רבי יעקב יצחק הורוביץ, הוא "החוזה מלובלין", התפלל וקבע את מקום כהונתו בבית כנסת זה בתקופה בה שימש כרבה של קהילת לאנצוט.
היסטוריה
כחלק מהחיים היהודיים של לנצוט, שראשיתם עוד בימי הביניים, עמד בתוך העיר בית הכנסת ששירת את יהודי לאנצוט. בית הכנסת היה עשוי עץ, ובמהלך שרֵיפה שפרצה במקום נשרף ונחרב בית הכנסת. במחצית המאה ה-18 נבנה על על מקומו מחדש בית כנסת מפואר שקיים עד היום. בית הכנסת הוקם בשנת 1761 במימונו של סטניסלב לובומירסקי.
במהלך מלחמת העולם השנייה הציתו הנאצים את בית הכנסת, אך לאור התערבותו של בעל הטירה כובתה האש שכבר הספיקה לאכול את העץ. המבנה שרד, אך ניזוק קשות. לאחר מכן שימש המבנה כמחסן תבואה, עד לשנת 1956. באותה השנה החליטה העירייה לפרק את הבניין ולהשתמש בחומרים שבו לצורכי בנייה. התערבותו של הד"ר ולדיסלב בליצקי, שהיה חובב עתיקות, הצילה את המבנה מפירוקו, ובמהלך שנות ה-60 השיג מממשלת פולין ומהמועצה המקומית מימון לשיפוץ בית הכנסת והקמת מוזיאון יהודי בו. כך אף נקראו תושבי המקום להשיב חפצים ותשמישי קדושה שבזזו מבית הכנסת במהלך המלחמה.
בשנת 1970 ה'תש"ל עבר בית הכנסת שיפוץ מקיף והפך לחלק מהמוזיאון הלאומי "טירת לנצוט". בין השנים 1983–1990 עבר המבנה שיפוץ מקיף, בו שוחזרו הציורים והתבליטים שעיטרו אותו מבפנים. בשנת 2008 ה'תשס"ח עבר בית הכנסת לבעלותה של הקרן לשימור מורשת יהדות פולין.
ב 2015 ה'תשע"ה המבנה עבר התנכלות אנטישמית בה נופצו חלונותיו.
ארכיטקטורה ועיצוב
מבנהו של בית הכנסת הוא בסגנון הבארוק והוא תוכנן בעיצוב דומה לשל מבצר, כדי לשמש כמקום מקלט והגנה על יהודי העיר בעת פוגרום.
במרכז בית הכנסת נבנתה הבימה בתוך שטח שבין ארבעת עמודי תמך המחזיקים את התקרה באמצעות קשתות מקומרות. סגנון בנייה זה הושפע מהאדריכלות גותית שרווחה באירופה באותם ימים. הבימה גבוהה מבית הכנסת וניתן לעלות אליה מגרמי מדרגות שמשני עבריה.
בית הכנסת שופע משלל תבליטים, ציורים וקטעי תפילה מעוטרים שצוירו על קירותיו עם רקע צבעוני. בשלב הקודם צוירו בו קשתות לגובה הקירות, וביניהן נכתבו קטעי תפילות עבור אלו מהקהל שאין בידם סידורים וכדומה. מאוחר יותר הוסיפו הקישוטים הכוללים גם מוטיבים תנ"כיים, וחז"ליים, קטעי תפילה ומגוון נושאי יהדות, ואף שלל צמחים, פרחים, בעלי חיים, וכן מזלות. אלו האחרונים צוירו במחצית השנייה של המאה ה-20 על ידי שמואל בק.
אנשים המעוניינים להתפלל בבית הכנסת או לבקר בבית הכנסת צריכים לפנות לקרן לשימור המורשת היהודית בפולין (טל' 22 436 60 00, דואר אלקטרוני: fodz@fodz.pl ).
כתובת: plac Sobieskiego 16, 37-100 Łańcut
הפניה ביבליוגרפית:
-
צביקה קליין, שומר אמונים: הפולני שמשמר את זכר הקהילה היהודית, באתר nrg, 16 במאי 2013
-
מראה כללי של בית הכנסת בלנצוט, מחוז לבוב, פולין, 1952, באתר בית התפוצות
-
דוד דוידוביץ, בתי כנסת בפולין וחורבנם, פרק רביעי: בתי כנסת בארוקיים, תש"ך, עמ' 49, באתר אוצר החכמה .
ציור של בית הכנסת מ-1797 (משוער) | בית הכנסת בלנצוט | בית הכנסת בלנצוט |
---|---|---|
בית הכנסת בלנצוט |
-
המסע לגליציה קונטרס א' דו"ח תיעוד 3
-
ויקיפדיה