top of page

בית הכנסת הגדול

דומברובה טרנובסקה

השטיבל של שמואל (סמואל) רוט

שם הקהילה:             דומברובה טרנובסקה

שם בפולנית:             Dombrowa Tarnowska
תאריך תיעוד:           16/5/2014

סיפורו של בית הכנסת 1 :

בית הכנסת הגדול

בית הכנסת 2 נוסד במקור בידי אייזיק שטרן, הוא תוכנן ונבנה במחצית השנייה של המאה ה-19 בידי האדריכל והמהנדס היהודי אברהם גולדשטיין. עבודות השלד של המבנה נעשו בשנים 1855-1860, וחנוכת המבנה הייתה כנראה באפריל 1863. נתון זה מתבסס על מסמכיו של נגר יהודי מקומי שמהם עולה כי סיפק בשנה זו לבית הכנסת שתי דלתות וארבע עשרה חלונות. בית הכנסת המקורי היה קטן יחסית ועשוי עץ, בראשית המאה ה-20 נבנה לצדו המזרחי מקווה שנהרס אחרי מלחמת העולם הראשונה עם חלק מבית הכנסת. המבנה הנוכחי הוא פרי שיפוץ נרחב שנערך במקום בשנים 1936-1937, ובמהלכם נוספה לו החזית בעלת המגדלים ושלוש קומות היציעים.

בית הכנסת נבנה מלבנים אדומות הוא מתוכנן בסגנון אקלקטי-קלאסי עם אלמנטים מוריים. הוא מקורה בגג רעפים בשיפוע מתון.

במהלך מלחמת העולם השנייה הרסו הנאצים את פנים בית הכנסת והציתו בו אש, אך כנראה נעשו ניסיונות לכבותה בידי המקומיים. ספרי התורה שנותרו במקום אחרי המלחמה היו שרופים חלקית. לאחר המלחמה התפללו בני הקהילה היהודית הקטנה שהחלה להתארגן במקום במבואה של בית הכנסת, ובסביבות1950  ייחדו חדרון בצד המבנה לתפילות. האולם המרכזי נותר בשממונו, וניסיונות להחזיר אותו לבעלות יהודית לא צלחו למרות צו בית משפט בנושא. הקהילה ובית הכנסת הקטן המשיכו לתפקד עד סוף שנות ה-60, אז עברו אחרוני המתפללים למבנה קטן ברחוב סמוך.

בשנת 1971 הפך המבנה לרכוש אוצר המדינה, באישור יהודי והוחל בהכנות לשיקום בית הכנסת במטרה להקים בו בית תרבות. אולם התפילה המרכזי נועד להפוך לרחבת ריקודים. באמצע שנות ה-70 החלו העבודות, אך לאחר מטרים ספורים שנחפרו באדמת האולם המרכזי ופיגומים שהוקמו, נעצרה העבודה. ב-1976 חודשה העבודה לזמן קצר והגג כוסה בכיסוי מתכת, אך העבודה נעצרה שוב ומצבו של בית הכנסת המשיך להתדרדר.

בית הכנסת הגדול בדומברובה שוקם ושופץ החל משנת 2008 בעזרת האיחוד האירופי והעיריה, העבודות הושלמו במאי 2012  בחנוכת בית הכנסת מחדש. מאז מוצגים במקום תצוגות קבע של מוצגים יהודיים מן הסביבה.

בית הכנסת משמש מוזיאון לחיים היהודיים שהיו בדומברובה, להיסטוריה של העיר ולתרבות. בהיכל ביהכנ"ס מצוי ספר תורה שנמסר ב-1942 לכומר מקומי שישמור עליו ולפני שנתיים הוא מסר אותו למשמורת בבית הכנסת במוזיאון החדש. ביהכנ"ס מגודר ומשולט מבחוץ היטב בכל השפות.

כתובת: Berka Joselewicza 6, 33-200 Dąbrowa Tarnowska

 

 

סיפורו של בית כנסת 1 :

השטיבל של שמואל (סמואל) רוט

ברחוב  Daszynskiego 8נמצא השטיבל של (סמואל) שמואל רוט – היהודי האחרון שחי במקום עד 2005 ונפטר ונקבר בבית העלמין בדומברובה. מפתח לשטיבל ניתן לקבל בבית הכנסת (המוזיאון).

בדירתו של שמואל הירש רוט (נפטר 2005) ב-ul. Daszyńskiego 8, חדר תפילה קטן פעל עד מותו של המארח. היה שם ארון הקודש, פוליכרומים המתארים את מגני דוד ואריות התומכים בלוחות המצוות, וכן דוכן, פמוטי פולחן, ספרי דת, טליתים ותפילין. בשנת 1986 נפתחה הדירה לקהל, בתחילה היוותה את מוזיאון היהדות, וכיום את לשכת הזיכרון היהודית, שמציגה בנוסף תמונות של דוברובה טרנובסקה לפני המלחמה ופריטים שהיו שייכים בעבר לסמואל ולאתקה רוט, כולל כיפה, S. הכוסות של רוט, צלחת הסדר, קלפים. לאחר 2012 הועבר הריהוט המקורי של בית התפילה לחדר התפילה של בית הכנסת לשעבר (כיום מרכז מפגש התרבויות). שם, בקומה השנייה של גלריית הנשים, הוצג אוסף עשיר של ספרים,

 

כתובת: Daszyńskiego 8, 33-200 Dąbrowa Tarnowska

הפניה ביבליוגרפית:

 

  • Bartosz Adam,  בית הכנסת בדוברובה טרנובסקה , "Rocznik Tarnowski", 1990, עמ' 109-111.

  • אנציקלופדיה של קהילות יהודיות. פולין , כרך ג', גליציה המערבית, שלזיה, עורך. אברהם ויין, אהרון וייס, ירושלים 1984.

  • Dąbrowa Tarnowska:  קווי מתאר של ההיסטוריה של העיר והמחוז , תחת בעריכת פליקס קיריק, זיגמונט רוטה, קרקוב 1974.

  1. המסע לגליציה קונטרס א' דו"ח תיעוד 34

  2. ויקיפדיה

bottom of page