top of page

טיליץ'

שם הקהילה:              טיליץ' (168)

שם בפולנית:              Tylicz
מקום/ כתובת:            Rynek 10, 33-383 Tylicz, פולין

תאריך:                       20/6/2019
אתרי תיעוד/שימור:    שטיבל ומקוה טהרה 

מתעדים:                    מאיר שילה        יהודה שילה
אנשי קשר:     

 

תיאור כללי. סיפור הקהילה: 1

אוכלוסיה:

·  בשנת 1941: כ-1,253

·  יהודים בשנת 1941: כ-139

 

תולדות הקהילה:

כללי

טיליץ' נקראה תחילה אורנאווה, ולאחר מכן נובה מיאסטו או מיאסטקו ורק ב- 1612 קיבלה את שמה טיליץ' על שם הבישוף הקראקובאי פ. טיליצקי. עד 1391 היתה טיליץ' כפר, ומ- 1363 קיבלה מעמד של עיר באחוזה מלכותית. ב - 1391 עברה לבישופות קרקוב והייתה ברשותה עד 1781.

במאה ה- 15 איבדה טיליץ' את מעמדה כעיר, ומעמד זה חודש ב - 1612. בתקופה שבין שתי מלחמות- העולם נשלל מטיליץ' מעמדה כעיר, אף כי היתה למעשה יישוב עירוני לכל דבר; נתקיימו בה ימי-שוק שבועיים וכן יריד שנתי.

במאה ה- 20 נתגלו בה מי-מרפא והמתרפאים בקריניצה המרוחקת מטיליץ' כ - 6 ק"מ לערך היו סרים גם לטיליץ' כדי לשתות את מימיה. הביקורים בטיליץ' היו למקור פרנסה נוסף לתושביה, שרובם חקלאים ומיעוטם בעלי-מלאכה וסוחרים זעירים.

מאחר שטיליץ' היתה עיר כנסייתית, לא הותר ליהודים עד סוף המאה ה - 18 להתיישב בה. במאה ה - 19 החלו להתיישב בטיליץ' משפחות יהודיות אחדות, וב - 1880 ישבו בה 131 יהודים מתוך 1,392 כלל התושבים. היישוב היהודי לא גדל אפילו בתקופה שבין שתי מלחמות-העולם; ב- 1921 מנה 139 נפשות מתוך 1,253 כלל התושבים.

רוב היהודים עסקו במסחר זעיר, במלאכה וברוכלות בכפרים. לכמה משפחות היו חלקות שדה או גינה. יהודי טיליץ' היו כפופים לקהילת מושינה, ואחר-כך לקהילת קריניצה. במקום היו מניין (שטיבל) ומקווה-טהרה והועסק שו"ב, שפסק גם.בענייני כף וקדירה.

בתקופה שבין שתי מלחמות-העולם עבדו כמה מבני הנוער היהודי של טיליץ' בקריניצה, ושם גם השתתפו בתנועות-הנוער הציוניות. אין בידינו פרטים על גורל יהודי טיליץ' בתקופת הכיבוש הנאצי. יש להניח כי בדומה לשאר היישובים באזור נאסרה גם עליהם השהייה סמוך לגבול. באוקטובר 1940 הם נעקרו לאחת הערים הגדולות בסביבה, כנראה לנובי סונץ', וגורלם היה כגורל יהודי המקום.

סיפורה של רנה קורנרייך מטיליץ 2

רנה קורנרייך גליסן יהודיה שנולדה בטיליץ -  24 באוגוסט 1920 – נפטרה ב- 8 באוגוסט 2006 בקונטיקט. אחר השואה כתבה יומן שהתפרסם כספר הזיכרונות שלה:

ההבטחה של רנה: סיפור של האחיות באושוויץ , על סיפור שלה על ההישרדות במחנות הריכוז הנאצים יחד עם אחותה דנקה.

​​​​​​​"אני אוהבת, כי אין מספיק מקום בלבי לשנוא, 
לשנוא זה לתת להיטלר לנצח".
  רנה קורנרייך גליסן

 

בשנת 1920 נולדה רנה בפולין, לחיים ולשרה קורנרייך. היו לה שלוש אחיות: גרטרוד, זוסיה ודנקה. היא ואחותה גויסו בטיליץ לאחר פלישת הנאצים לסלובקיה כדי להגן על האנשים שהסתתרו. היא נתפסה על ידי הנאצים  ונשלחה לאושוויץ, היא צורפה לטרנספורט ראשון של נשים יהודיות למחנה הריכוז ב - 26 במארס 1942. שם קועקע על ידה מספר - "1716", בהיותה אסירה ה- 1716 שנכנסה למחנה. שלושה ימים לאחר מכן הצטרפה אליה אחותה דנקה, שם יצרו קשר חזק של אהבה וחמלה, שיעזור להם לשרוד את שלוש השנים, ועוד ארבעים ואחד יום של חרפת רעב, ייסורים והתעללויות שהם סבלו במחנה. במהלך השנים האלה, רנה ואחותה ניצלו בנס  מ"ניסויים רפואיים" ועבודות כפייה ובינואר  השתתפו ב - 1945 בצעדת המוות אל מחנה רוונסבריק.

רנה ודנקה שוחררו יחד עם שאר אסירי המחנה בזמן שהייתן בנוישטט ב - 2 במאי 1945. ההורים שלהן נרצחו באושוויץ  וגורלם של אחותה זוסיה וילדיה לא ידוע. אחותן הבכורה גרטרוד, היגרה לארה"ב  ב -1921. עם השחרור נסעו האחיות להולנד ועבדו בשירות הצלב האדום הבינלאומי. ב - 29 ביולי 1947 נישאה רנה לג'ליסן, שהיה מפקד צוות הסיוע של הצלב האדום ב - 1945, והעניק לרנה ולאחותה מזון ומחסה. ב - 1954 היגרה רנה ומשפחתה לארצות הברית. עוד קודם לכן בשנת 1951 היגרו לשם גם דנקה ובעלה אליאס ברנדל. אף אחות לא רצתה לחיות באירופה הקרה או בכל מקום שבו הם היו צריכים להתמודד שוב עם מלחמה או אלימות.

רנה שיתפה את סיפור הישרדותה עם הת 'ר Dune Macadam , שהוציאה לאור ספר שכותרתו: "הבטחתה של רנה": סיפור אחיות באושוויץ , שיצא לאור ב -1995. הספר התקבל יפה, וזכה לפרסום וראיונות רבים בהופעות אורח. "רנה קורנרייך גליסן היא האדם היחיד מן המשלוח הראשון של יהודים לאושוויץ שנותר בחיים כדי לכתוב את סיפורה, אשר נקרא "אחד הספרים החשובים ביותר מבחינה היסטורית וחשובים שנכתבו אי פעם על מחנה הנשים הראשון באושוויץ " ציטוט מאת אירנה סרזלקה, ממוזיאון אושוויץ של הנשים, אושוויץ, פולין.

חייה של רנה הסתיימו ב -2006, יותר מ -60 שנה לאחר שחרורה, היא נפטרה בקונטיקט בגיל 85. לרנה נולדו 4 ילדים בתה, סילביה ושלושה בנים, יוסף, פיטר ורוברט. היא נקברה בבית אל שבקונטיקט. ארבע שנים לאחר מכן, בשנת 2010, בעלה של רנה, ג'ון נפטר ונטמן לידה. אחותה, דנקה, נפטרה ב - 21 בנובמבר 2012.

תיעוד אתר/שרידי הקהילה:

במרכז העיירה מצויים מוזיאון וספריה מקומית שהמידע המצוי שם עשוי לשפוך אור על חיי היהודים שחיו בעיירה עד השואה. המבנה היה סגור עקב אירוע של חג בפולין.

1. אתר מורשת יהדות פולין
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Rena_Kornreich_Gelissen

3. תמונות מקור יד לזהב"ה

bottom of page