top of page

אורצ'חובצה

שם הקהילה:              אורצ'חובצה (182)

שם בפולנית:              Orzechowce
מקום/ כתובת:            

תאריך:                      21/6/2019
אתרי תיעוד/שימור:    קבר אחים וחסידי אומות העולם

מתעדים:                   מאיר שילה        יהודה שילה
אנשי קשר:               
 
   

תיאור כללי. סיפור הקהילה:

בקיץ 1942 אספו הגרמנים את תושבי מקוביצה (Maćkowice), אורז'ובייץ (Uzhkowice) ואוחקוביץ (Ujkowice) לאחוזה המקומית, שם הם נאלצו לעבוד, ולאחר מכן גירשו אותם ליער סמוך ורצחו אותם שם. גופות 34 קורבנות נקברו במקום ההוצאה להורג. סלומון ארנפריינד מאורז'ובייץ הצליח להימלט ממקום ההוצאה להורג ומאוחר יותר מצא מקלט בכפר הולדתו.

פרנצ'ישק ומגדלנה בנאסיביץ, שהסתירו יהודים קיבלו ב -1991 את תואר חסידי אומות העולם.

תיעוד אתר/שרידי הקהילה:

סיפור חסידי אומות העולם מאורצ'חובצה

Orzechowce      Franciszek and Magdalena Banasiewicz

 

פרנצ'ישק ומגדלנה בנאסיביץ' 1

 

משפחת פרנצישק ו מגדלנה בנאסייביץ עם בנים: יז'י, תדיאוש, אנטוני, והבת מריה, גרו בחווה באורצ'חובצה   ליד פשמישל. במהלך הכיבוש הנאצי הם הסתירו והצילו יהודים בבונקר שבנו עבורם. ביולי 1991 הם קבלו מיד ושם תואר של חסידי אומות העולם על הצלת 15 יהודים שנמלטו מן הגטו בפשמישל.

 

פרנצ'ישק בנאסייביץ' (2 באפריל 1884 - 5 בפברואר 1954) היה צייר דקורטיבי לפני המלחמה. אשתו מגדלנה לבית לנאר (7 ביולי 1884 - 28 בספטמבר 1957) היתה עקרת בית. שני הבנים אנטוני ותדיאוש בנאסייביץ, נשלחו על ידי  הנאצים לעבודות כפייה ברייך השלישי כאשר פרצה המלחמה.  תדיאוש נמלט ואחרי ששב הביתה חי במסתור באסמים ובשדות.  ביחד עם אביו, פרנצ'ישק, ארגנו כמה משימות הצלה .

בתחילה הגיע אל פרנצ'ישק בנאסייביץ', סלומון ארנפריד, שנמלט מהטבח ביער ליד האחוזה במאקוביצה ביוני 1942, שם מצאו את מותם אשתו וילדיו.  קודם לכן הוא הסתתר בביתו של יאן קושצ'יאק.  תדיאוש - לקח על עצמו להסתתר יחד עם סלומון בחווה. בינתיים אסף פרנצ'ישק יהודים אחרים, כולל אחיו של סלומון, יצחק - שלעזרתם התגייסו פולנים אחרים – והסתירו את דודנו יעקב נאסן וחבריהם מרסל טייך וג'ונק פרנקל. בעזרתו של בנו, הביא פרנצ'ישק את אשתו של נסאן, יוגניה וחברתה פייגה ויידנבאום. שבוע לאחר מכן הוא הציל את אדמונד אורנר. 

הבונקר

משפחת בנאסיביץ' והנמלטים החלו לבנות בונקר מתחת לבית בסתיו 1943 לקראת החורף הפולני הקר.  המחבוא החדש אפשר להם להציל יותר אנשים. באוקטובר 1943, על פי בקשתו של סלומון ארנפריד, הבריח תדיאוש מהגטו את בוניה סטמהופר ופלה שטנר, ולאחר מכן בינואר 1944, הוא חילץ את שמואל ריינהרץ עם אחיו בנימין ואמם ברטה. הוא ניסה להציל את יוזף ויינדלינג, אבל אחיו של יוזף, שוטר בגטו , עצר את תדיאוש באותו זמן והעביר אותו לידי הנאצים. המפקד הגרמני שחרר אותו בכל זאת, באמצעות שוחד שנתן שמואל ריינהרץ, שברח עם תדיאוש ויוזף בחזרה לחווה בה הסתתרו כל 15 היהודים.

הוצאה להורג של מיכאל קרוק בפשמישל

מריה באנאסיביץ 'מספרת כמה נדהמו, אם כי לא נרתעו, לגלות כי בכפר טרנואוס הסמוך התגלה חקלאי קורפייל, שהגן על 27 יהודים בבונקר הדומה להם, במאי 1944 כל הנמלטים נרצחו. קורפיאל עם אשתו ומשפחתו הוצאו להורג בליפוביצ'ה. כמה חודשים קודם לכן, גורל דומה השיג את איש הקשר של משפחת בנאסייביץ מהגטו, מיכאל קרוק הוא הוצא להורג ב -6 בספטמבר 1943, במהלך ההוצאה להורג הראשונה בפשמישל, יחד עם עוד כמה אנשים שנענשו למוות על העזרה שהם העניקו ליהודים.

בפשמישל: איבדו את חייהם בשואה 15,210 יהודים, כולל 568 פולנים לא יהודים שנהרגו מפני שניסו להצילם. נותרו רק 675 יהודים, מתוכם 415 יהודים שניצלו ישירות בעיר ובהם 60 ילדים.

במאי 1944 הגיעו ז'נדרמים גרמניים לחפש את אחד מבניו של בנאסיביץ. הם הקיפו את הבית, אך לא הצליחו, כי הבונקר לא התגלה. ב -27 ביולי 1944 שחרר הצבא האדום את העיר מחדש מהכוחות הגרמניים. כל בני המשפחה והיהודים שהסתתרו שרדו.  ב -17 ביולי 1991 הוכרו בני משפחת בנאצייביץ ', כולל פרנצ'ישק, מגדלנה, מריה, תדיאוש ויז'י, כחסידי אומות העולם על עמידתם ההרואית נגד השואה הנאצית. 

שמה של הבת של הזוג בנאסייביץ שקבלה את תעודת חסידי  העולם הוא: מריה יורק (בנאסייביץ) מפשמישל רחוב פושקין 5/5.

חסידי אומות העולם

משפחת בנאסייביץ'

סיפור הצלה – העדות שנמסרה ביד ושם 2

קובץ 4950 
בנאסייביץ ' פרנסישק.  בנאסיביץ' מגדלנה (אשה),   בנאסיביץ ' תדיאוש (בן - יליד 1925), יורק-בנאסביץ', מריה (בת). 

פרנצ'ישק ומגדלנה בנאסייביץ 'וילדיהם, מריה ותדיאוש, הצילו כ - 15 יהודים בתקופת הכיבוש הגרמני. בעדותם לאחר המלחמה סיפרו יעקב ואוגניה נסאן על אומץ לבם של בני משפחת באנסיביץ , ועל מניעיהם ההומניטריים, וציינו כי אין זה סביר שהכסף או פריטים אחרים שהמשפחה קבלה על החזקתם של 15 איש . לפרנצ'ישק ולמגדלנה היתה חוות חקלאית קטנה בכפר אורז'ובצה, במחוז פשמישל.

ביולי 1942, כל הפועלים היהודים באחוזה במאקוביצה נורו בידי הגרמנים, למעט סלומון ארנפרינד וג'ונק פרנקל, שהצליחו להימלט מכדורי הרוצחים.  ארנפריינד שוטט דרך שדות ויערות, קיבל סיוע מאיכרים מקומיים, ואחר-כך הצטרף אל תדיאוש בנאסיביץ', בנם של פרנצ'ישק ומגדלנה, שנמלט ממחנה עבודה בגרמניה. 

בעת חיסול הגטו בפשמישל, הגיעו יהודים שהצליחו להימלט למשפחת באנסייביץ' ובקשו עזרה, פרנסיצ'שק הציע  להם מקלט. כולם היו מוסתרים במחבוא בבונקר שנחפר באסם. ביניהם היו אחיו של איינפריינד-יצחק, ואשתו  יאנינה; בן דודם - יעקב נסאן ואשתו יוגניה;  מרסל טיך (לימים אומינסקי), ולאחר מכן פייגה ויידנבאום ואדמונד אורנר.  תדיאוש בנאסייביץ ', שיזם את הצלתם של כמה יהודים, הביא לבית הוריו את פלה שטנר; שמואל ריינהרץ והוריו, יצחק וברטה; ויוזף ולוטקה וינדלינגר . תדיאוש נעצר על גדר הגטו בעת שניסה להבריח את סמואל ריינהרץ, אך בשל התושיה והאומץ של השניים הצליחו להימלט.


איכרים אחרים באזור היו מעורבים גם בהברחת יהודים מהגטו. ביניהם היה מיכאל קרוק, שהתגלה בחצר ביתו של  פרנצ'ישק בנאסייביץ , הוא נתלה על ידי הגרמנים כעונש על פעילותו. יהודים התגלו גם הם מסתתרים בבית יערן בכפר סמוך, וגם הם וגם מציליהם נורו. פרנצ'ישק ומגדלנה לא נרתעו מן הטרגדיות האלה, וגם הן וגם ילדיהן, מריה ותדיאוש, לא הפחיתו את מאמציהן להצלת יהודים. תדיאוש נעצר בפעם השנייה כשהגרמנים חיפשו בבית אחר נשק, אך המסתור לא התגלה,  והיהודים נשארו עם המשפחה עד לשחרורם ביולי 1944. לאחר המלחמה המשיכו חלק מן הניצולים להתכתב עם משפחת  בנאסייביץ.


ב -17 ביולי 1991, יד ושם הכיר בפרנצ'ישק ומגדלנה בנאסייביץ ', בנם, תדיאוש ובתה, מריה יורק-בנאסיביץ', כחסידי אומות העולם.

סיפור תיק עדות 4950 חסידי אומות העולם – משפ' בנאסייביץ , יד ושם

רשימת הניצולים

 סלומון ארנפריינד,

יאנינה ארנפריינד   

יצחק ארנפריינד                

 מרסל טייך (אומניסקי)    

פייגה ויידנבאום

אדמונד אורנר

יוזף וינדלינגר

לוטקה וינדלינגר

בוניה סטמפהופר

פלה שטנר

יצחק ריינהרץ

ברטה ריינהרץ

סמואל ריינהרץ

יעקב נסאן

אוגניה נסאן

אורצ'חובצה 2

פרנצישק בנאסייביץ המציל

אורצ'חובצה 1

הוצאה להורג של מיכאל קרוק בפשמישל

1.  ויקיפדיה אורצ'חובצ'ה משפ' בנאסייביץ מצילי יהודים

2. סיפור תיק עדות 4950 חסידי אומות העולם – משפ' בנאסייביץ , יד ושם

bottom of page