קונטרס ה
בס"ד
בוגוחוואלה
שם הקהילה: בוגוחוואלה (146)
שם בפולנית: Boguchwala
מקום/ כתובת: מועצת העיירה
Księdza Józefa Przybyły 134,
Boguchwała, פולין
תאריך: 17/6/2019
אתרי תיעוד/שימור: עדויות תושבים על יהודי העיירה
מתעדים: מאיר שילה יהודה שילה
אנשי קשר:
תיאור כללי. סיפור הקהילה:
היהודים הראשונים הגיעו לבוגוחוואלה באמצע המאה ה -18. הבישוף של Sieraków כתב לאחר שביקר בקהילה בשנת 1745: "היהודים עוסקים בניהול טברנות, מפרים את החגים הקתולים על ידי העסקת עובדים קתולים בחגים שלהם ומסרבים לשלם מס לכנסייה הקתולית."
היהודים שהתגוררו בבוגוחוואלה היו כפופים לקהילה היהודית של זשוב, אשר באותה עת פרשה חסותה על שלושים הכפרים השכנים לה. בשנת 1757 נרשם בקופת בית הכנסת בזשוב כי נאספו 60 זלוטי מהפונדק של בוגוחוואלה. היהודים בבוגוחוואלה היוו רק אחוז קטן של אוכלוסיית הכפר, בתחילת המאה ה -20, היו בכפר רק כמה עשרות תושבים יהודים.
בשנת 1870, הושכר בית המרזח המקומי על ידי אהרון האר, טחנת הקמח המקומית שהיתה בבעלות משפחת סטרצ'בסקי הוחכרה על ידי מאיר זילברמן. בסוף המאה ה -19, הקימו חברות יהודיות בתי עסק לאורך הכבישים המקומיים וספקו חומרים עבור תחזוקת כביש. כמה מהמפעלים הללו הוקמו על ידי מאיר זילברמן, שיסל דיאמנד ולייב הארי.
הצבא הגרמני נכנס לבוגוחוואלה ב -6 בספטמבר 1939. שנות הכיבוש התאפיינו בפעולות טרור, גירושים לגרמניה, רדיפת היהודים ב -7 במארס 1940 והקמת היודנרט בראשות דיאמנד. משרדי היודנרט מוקמו בעירייה, דוד גולדבלט מונה כסגן של דיאמנד. בתחילת 1942,גורשו תושבי בוגוחוואלה בני המשפחות: אפלבאום, גולדבלט, הירשום, קרנץ, לבר, רייכנהל וסטרומלייפר לצ'ודץ. ב-8 במאי 1942 גורשו כ -50 יהודים מבוגוחוואלה לזשוב.
יהודים מכפרי הסביבה הובלו לגטו זשוב שחוסל בין 7 ל -15 ביולי 1942.
בשנת 2012, השתתפה בוגוחוואלה בפרויקט של "בית הספר לדיאלוג" ביוזמה של פורום לדיאלוג בין האומות. בזכות הפרויקט, הצליחו תלמידים מקומיים ללמוד על העבר היהודי של העיר שלהם ולבצע ראיונות עם תושבים מקומיים מבוגרים. 1
תיעוד אתר/שרידי הקהילה:
בוגוחוואלה נמצאת 2 ק"מ דרומה מז'שוב על כביש 19
נפגשנו בעירייה בבוגוחוולה ( רחוב (Suszyckich 33 עם אמה עובדת העיריה דוברת אנגלית. היא הפנתה אותנו לבי"ס התיכון המקומי ל שני מורים להיסטוריה פאוול וארתור, שמכירים את פרויקט "הדיאלוג בין האומות" שנערך בבית הספר. ארתור המבוגר ידע לספר על הפרויקט שנערך ב - 2012 אך ציין שלא נשארו שום פרטים או מסמכים על עבודות התלמידים שתיעדו את קורות חייהם של היהודים שגרו בשכנותם. על פי דברי ארתור ליהודי בוגוחוולה לא הייתה מסגרת אוטונומית. הם היו שייכים לקהילת זשוב וקיבלו את שירותי הקהילה והדת, כגון בית כנסת, מקווה ובית עלמין בזשוב. 2
בי"ס תיכון בבוגוחוואלה | ארתור ופאוול מורים להיסטוריה | בי"ס תיכון בבוגוחוואלה |
---|---|---|
ארתור ופאוול מורים להיסטוריה | בי"ס תיכון בבוגוחוואלה | בי"ס תיכון בבוגוחוואלה |
בוגוחוואלה |
1. אתר שטייטל וירטואלית ערך מקומות ישוב – בוגוחוואל
2. מסע לגליציה 5 יד לזהב"ה דו"ח מחקר
3. תמונות מקור מסע לגליציה 5 יד לזהב"ה