top of page

נובוטנייאץ

שם הקהילה:               נובוטנייאץ  

שם בפולנית:               Nowotaniec
מקום/ כתובת:   

תאריך:                        2/6/2016
אתרי תיעוד/שימור:     בית עלמין  

מתעדים:                     מאיר שילה  Malgorzata Ploszaj
אנשי קשר:
    
    

תיאור כללי. סיפור הקהילה:
המשפחות היהודיות הראשונות התיישבו בנובוטניאץ בין המאות ה -17 וה -18. בשנת 1765 בעיירה היו 74 יהודים. באותו הזמן הם היו שייכים לקהילת רימנוב עם זאת, לפני 1777, הם זכו לעצמאות. כמו כן עולה כי כ – 10-12 משפחות יהודיות חיו שם בסוף המאה ה -18, ארבעה בתים היו שייכים להם. יהודי נובוטנייאץ קיבלו את האישור לבנות את בית הכנסת ע"י הבישוף של פשמישל שירקובסקי ב -21 ביולי 1745, ביהכנ"ס הוקם בשנת 1824, כאשר הקהילה היהודית כללה 84 אנשים בלבד.


בשנת 1870, היו 249 אנשים בקהילה היהודית. לקהילה הייה בית כנסת, בית קברות ובית ספר אשר מנה 22 תלמידים. מול כיכר השוק, ליד בית משפחת טלנברג שכן בית כנסת בנוי אבן מסותת עם גג מחופה פח .מקווה בנוי מלבנים שכן בסמוך אליו. משפחת Rochmesow טיפלה בבית הכנסת.


בשנת 1939, פולין הייתה תחת כיבוש גרמני. במהלך ספטמבר 1939, האוקראינים מארגנים פוגרום בעיר. באביב 1942, כל יהודי נובוטנייאץ נדרשים לפנות את בתיהם ורובם מגורשים לגטו בוקובסקו, חלקם נלקחו למחנה זאסלוואיה. ב -1943, הגרמנים הוציאו להורג 15 יהודים מנובוטניאץ, שהסתתרו ביער ליד Orzechowa, ארבעה מהם נדרסו פיזית על ידי סוסים, והשאר נורו. בית הכנסת שניזוק לראשונה בספטמבר 1939, נהרס כליל בפעם השנייה ב -1946, במהלך הצתות והתקפות של צבא המורדים האוקראיני.
 

תיעוד אתר/שרידי הקהילה:
בית כנסת

עפ"י עדויות של מקומיים בית הכנסת היה ממוקם בצד הצפוני של כיכר השוק של נובוטניאץ, הוא נבנה בסוף המאה ה -19 מקורה בגג עשוי פח. מקווה בנוי מלבנים היה ממוקם ליד בית הכנסת. בית הכנסת ניזוק בפעם הראשונה ב -12 בספטמבר 1939, כתוצאה מפוגרום שבצעו האוקראינים , הבניין נחרב כליל במהלך התקפות UPA בשנת 1946, כאשר נשרף כמעט עד היסוד.


בית העלמין:
בין הכפר נובוטנייאץ והכפר וולה סקובה מצוי בית עלמין ישן המכיל כ 3 מצבות ושלט כחול של FODZהמורה על בית עלמין. בית העלמין נמצא בתוך סבך של צמחיה גבוהה בתוך חורשת עצים. ניתן להגיע אליו מפאתי הכפר וולה סקובה דרך שטח חקלאי ומרעה של פרות תוך חציית נחל סמוך. עדיף להגיע מנובוטנייאץ על שביל המוביל לוולה סקובה , במרחק של 1 ק"מ מנובוטנייאץ מגיעים לצומת שבילים שם ניצב איקונין ("קפליצ'קה") פונים ימינה עם השביל לכיוון החורשה המתנשאת על הגבעה ממול מרחק של 1 ק"מ נוספים.

בית כנסת

בית עלמין

bottom of page